SuomiAreena: Planetaarinen ruokavalio ja keski-iän kriisi

En suhtaudu planetaariseen ruokavalioon dieettinä, vaan enemmänkin tervejärkisenä, kohtuullisena oppaana arkeen, jolla lievennetään myös kahta kriisiä: niin omaa keski-ikäistymistä kuin planeetan ympäristökriisiäkin”, kirjoittaa Demos Helsingin vanhempi konsultti Petteri Lillberg Elonkierron blogissa. Lillberg juontaa Elonkierron järjestämän SuomiAreena-paneelikeskustelun torstaina 14.7. Porissa ja haastaa päättäjiä, maataloustuottajia ja kauppaa miettimään, miten monimuotoinen, planetaarinen ruokavalio mahtuisi jauhelihakansan lautaselle.

Muutama vuosi sitten Lancet-tiedelehti lanseerasi planetaarisen ruokavalion. Ainakaan tähän päivään saakka ruokavalio ei ole saanut aikaan samanlaista someviliitystä kun #keto #paleo tai vaikka pelkkään lihan syöntiin keskittyvä #carnivore. Äärimmäisyyksillä on taipumus menestyä kohtuullisuutta paremmin muoti-ilmiöinä, mutta pitkässä juoksussa kohtuullisuus yleensä voittaa. Varsinkin jos ruokavalio lupaa olla hyvä niin planeetalle kuin ihmisellekin sekä olla ratkaisu akuutteihin kriiseihin. 

Asia on myös varsin omakohtainen. Vuosi sitten jouluna vaaka näytti 101,4 kg. Se oli tavoitteellista liikuntaa harrastamattomalle, 182 cm pitkälle keski-ikäiselle miehelle liikaa, varsinkin jos massa on keskittynyt aivan väärin paikkoihin.  Toki muutospaineessa kelasin itsekin YouTuben gurut läpi. Mieleen jäi lähinnä se, että varmin tapa elää pitkään on ilmeisesti olla syömättä yhtään mitään. 

Sarkasmi sikseen, kaivoin muistini perukoilta Lancetin minusta liian vähälle jääneen lanseerauksen, googlailin ja innostuin.  Suomessa sekä SOK että Kesko ovat ottaneet planetaarisen ruokavalion mukaan omaan vastuullisuustyöhönsä. Toisin sanoen, planetaarinen ruoka ei vaadi säännöllistä superfoodtankkausta erikoiskaupassa, vaan ihan vaan arjen valintoja.

Mutta onko planetaarinen ruokavalio sopiva ihmiselle, joka haluaa yhtä aikaa aktiiviliikkua, polttaa rasvaa ja kasvattaa lihaksia?  Eikös silloin pitäisi tankata sitä protskua koko ajan – tai vaihtoehtoisesti pitäytyä kanassa, riisissä ja parsakaalissa aina tylsistymiseen saakka?

Planetaarisessa ruokavaliossa ei sanota ’ei’ lihalle. En itsekään itse sano lihalle ’ei’, vaikka olen sitä selkeästi vähentänyt. Lihaa planetaarisessa ruokavaliossa syödään keskivertoruokavaliota merkittävästi vähemmän, mutta kun lihaa syödään, sen tulee olla ympäristövaikutuksiltaan selvitettyä, kotimaassa lähellä tuotettua sekä eläinten hyvinvoinnin huomioonottavaa. 

Kotimaiset kasvikset ja kasviproteeinit muodostavat planetaarisen ruokavalion kovan ytimen. Puolet lautasesta tulisi koostua niistä, ja erityisesti kasviproteiineja tulenkin ahkerasti testaamaan ja ottamaan osaksi ruokavaliota. Tosin ainakin vielä suhtaudun pitkälle prosessoituihin, teollisiin lihankorvikkeisiin skeptisesti. Oma löytöni on kukkakaali ensin blenderiin, mausteita perään ja sitten uuniin vartiksi. Aivan mahtavaa. 

Lihaa planetaarisessa ruokavaliossa syödään keskivertoruokavaliota merkittävästi vähemmän, mutta kun lihaa syödään, sen tulee olla ympäristövaikutuksiltaan selvitettyä, kotimaassa lähellä tuotettua sekä eläinten hyvinvoinnin huomioonottavaa. Kotimaiset kasvikset ja kasviproteeinit muodostavat planetaarisen ruokavalion kovan ytimen.

Myös kokojyväviljat kuuluvat ruokavalioon. Ohrasta on nopeasti tullut suosikkini, ja perinteinen kaurapuurokin on taas tullut tutuksi, kotimaisten mustikoiden, mustaviinimarjojen ja puolukoiden kera. Lisäpuhtia planetaarinen ruokavalio saa ruokahävikin ja pakkausjätteen minimoinnista.

Tällä hetkellä vaaka näyttää vähemmän, mutta en suhtaudu planetaariseen ruokavalioon dieettinä, vaan enemmänkin tervejärkisenä, kohtuullisena oppaana arkeen, jolla lievennetään myös kahta kriisiä: niin omaa keski-ikäistymistä kuin planeetan ympäristökriisiäkin. 

Elonkierto ja yhteistyökumppanit haastavat keskustelijoita SuomiAreenassa teemalla ”Koko Suomi monimuotoisuusdieetille!” torstaina 14.7. klo 15 Porin kaupungintalon lavalla. Tule kuulolle joko paikan päälle tai streamin kautta! Lue lisää ohjelmasta ja paneelin puhujista

Petteri Lillberg (M.Phil) on Demos Helsingin vanhempi konsultti. Hän työskentelee strategian, ennakoinnin ja yritystoiminnan yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parissa. Aivan erityisesti Petteri auttaa yrityksiä tunnistamaan ja toteuttamaan uusia arvonluonnin ja aineettoman pääoman välineitä.

Elonkierron blogin muut #SuomiAreena -kirjoitukset:

Sirpa Kurppa, Elonkierron Ystävät: MONIMUOTOISUUS, SIETÄMÄTÖN UHKA VAI SIETÄMÄTTÖMÄN UPEA TILAISUUS?
Päivi Rönni, MTK Häme: MONIMUOTOISUUSDIEETTIÄ MAATALOUSPOLITIIKKAAN
Martat ja HAMK: MONIMUOTOISTA ARKIRUOKAA PELLOLTA KAUPPAKASSIIN

Seuraa keskustelua joko paikan päällä Porissa kaupungintalon pihalla 14.7.2022 klo 15.00-15.45 tai streamin kautta MTV3-Katsomossa!

Skip to content