ELONKIERRON ELÄIMET

Kukko kanalaumoineen ottaa vieraat vastaan puiston portilla. Elonkierrossa laiduntaa nautakarjaa, hevosia, lampaita ja vuohia. Suurin osa Elonkierrossa olevista eläimistä on maatiaisrotua. Eläimet saapuvat puistoon touko-kesäkuun vaihteessa ja viipyvät syyskuun puolivälin paikkeille.

Maatiaiskanat

Maatiaskanan höyhenpeitteen väri vaihtelee mustasta kirjavaan ja kermanvalkoiseen. Maatiaiskanat ovat elinvoimaisia, pitkäikäisiä ja kylmää kestäviä. Suojeluohjelman avulla maatiaiskanojen määrä on noussut noin viiteen tuhanteen. Maatiaiskana ei enää ole vaarassa hävitä, mutta osa kannoista on edelleen joko uhanalaisia tai kriittisesti uhanalaisia. Elonkierron kanat ovat savitaipaleenkantaa.

Maatiaiskanat
Kuva: Jari Lindeman / Luke

Naudat

Maidontuotannossa käytettiin ennen valtaosaltaan maatiaisrotuja. Viimeisten vuosikymmenien aikana ne ovat olleet vaarassa hävitä kokonaan. Suomenkarjaan kuuluu kolme eri rotua, länsi-, itä- ja pohjoissuomalainen rotu.

Kyyttö

Itäsuomenkarjan eläimiä kutsutaan myös kyytöiksi. Kyyttökarjan lehmiä on puhdasrotuisena jäljellä noin 1 600 ja kanta kasvaa mukavasti. Kyyttö on maatiaislehmäroduistamme vanhin. Kyytön kyljet ovat punaruskeat, vatsa ja mahanalus valkoiset.

Kyyttö
Kuva: Janne Lehtinen / Luke
Länsisuomalainen

Yhtenäisen punaruskea länsisuomenkarja on maatiaisnaudoistamme suurikokoisin. Länsisuomenkarja on yksi maailman korkeatuottoisimmista maatiaisnautaroduista. Lehmiä on noin 1500 yksilöä ja kanta vähenee huolestuttavasti. Maatiaisnaudat ovat yleensä sarvettomia eli nupoja.

Länsisuomalainen
Kuva: Jenna Vaha / Luke

Suomenhevoset

Suomenhevosia on noin 20 000, eli kolmasosa koko Suomen hevosmäärästä. Lämminverihevosia käytetään pääasiassa ratsu- ja ravihevosina, mutta suomenhevonen sopii myös työkäyttöön.

Suomenhevoset
Kuva: Janne Lehtinen / Luke

Vuohet

Elonkierron vuohet ovat suomenvuohia, joita maassamme on arviolta noin neljä ja puoli tuhatta. Niiden väritys vaihtelee vitivalkeasta harmaan kirjavaan, joukossa on myös ruskeita ja mustia yksilöitä. Vuohet voivat olla sekä sarvekkaita että nupoja. Tärkein tuote on maito, jota vuohi tuottaa puolitoista–kuusi litraa päivässä.

Vuohet
Kuva: Janne Lehtinen / Luke

Lampaat

Lampaita on Suomessa noin 155 000. Uuhi synnyttää keväällä maalis–huhtikuussa yhdestä kolmeen karitsaa. Lammas tuottaa villaa, turkista ja lihaa. Lammasta voidaan käyttää myös maisemanhoidossa. Suomalainen syö lampaanlihaa keskimäärin 700 grammaa vuodessa, sen sijaan esimerkiksi sianlihaa syödään noin 36 kiloa vuodessa.

Lampaat
Kuva: Janne Lehtinen / Luke
Skip to content