Ainutlaatuinen Elonkierto

Elonkierto on kaikille avoin ja maksuton maatalouden ja luonnonvarojen tutkimuksen esittelypuisto, joka peilaa ruoantuotannon historiaa ja nykyisyyttä toisiinsa. Ainutlaatuinen oppimis- ja virkistyskokonaisuus sijaitsee Kanta-Hämeessä Jokioisten kunnassa. Puistossa käy vuosittain noin 30 000 kävijää.

Kooltaan noin 15 hehtaarin laajuinen Elonkierto on perustettu vuonna 1998 ja sitä ylläpidettiin vuoteen 2019 asti pääsääntöisesti Luonnonvarakeskuksen (Luke) varoilla. Vuoden 2020 alusta puiston vetovastuu siirtyi Elonkierron Ystävät ry:lle. Nyt toimintaa tukevat Jokioisten kunnan ja Luonnonvarakeskuksen lisäksi noin 20 yritystä ja vajaa parikymmentä alueellista ja valtakunnallista yhdistystä tai muuta organisaatiota – ja lisää yhteistyökumppaneita mahtuu mukaan! Toiminnan kehittämiseen on myös saatu rahoitusta Maaseuturahastosta Leader-ryhmä LounaPlussalta.

Tiedepolku

Astu puiston tiedepolulle tutustumaan kestävään ruoantuotantoon sekä ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin väliseen suhteeseen! Voit kulkea valitsemiasi 1-2 kilometrin mittaisia reittejä, joiden varrella tapaat kesäisin suomalaisia alkuperäisrotuisia kotieläimiä ja löydät pohjoisiin viljelyoloihimme sopeutuneita viljelykasveja. Myös yrtit ja ketokukat kukoistavat Elonkierrossa.

Lue lisää puiston perusnäyttelystä täältä!

Palvelut

Elonkierron Makasiinista löydät opastuskeskuksen ja Makasiinikahvilan, jossa on tarjolla kahvia, virvokkeita, jäätelöä ja leivonnaisia. Kahvilan aukioloajat ja lisätietoja löydät täältä. Makasiinista löytyy myös lapsille olkipomppis.

Tiedepolun varrella sijaitsee myös omien eväiden syöntiin soveltuvia levähdyskatoksia, huvimaja sekä nuotiopaikka ja laavu. Talviaikaan vuohiaitaukseen on perustettu pop-up -koirapuisto.

WC:t löytyvät pääparkkipaikalta (Ojaistentie 44) ja Makasiinin takaa (Ojaistentie 80).

Tapahtumat

Elonkierrossa järjestetään tapahtumia ympäri vuoden. Kesän teemakierrokset, talven joulupolku ja kevään pääsiäispolku ovat muodostuneet jo perinteiksi. Elonkierto osallistuu aktiivisesti myös kotimaisen ruoantuotannon edistämiseen muun muassa Lähiruokapäivässä ja Avoimet maatilat -tapahtumassa.

Puistossa on järjestetty vuosien saatossa myös luontokerhoja, toritapahtumia, näytelmiä, näyttelyitä, vesiensuojeluprojekteja, teemailtoja ja paljon muuta.

Seuraa ajankohtaisia tapahtumia verkkosivuillamme ja Facebook-sivulla!

Teemat ja opastus

Elonkierron lähtökohtana on luonnonvarojen kestävälle käytölle ja kiertotalouden periaatteille rakentuvan yhteistoiminnan edistäminen. Puiston perusnäyttelyssä havainnollistetaan maaseutuympäristön monimuotoisuutta, kerrotaan ilmastonmuutoksesta ja maaperän hyvinvoinnista sekä tuodaan esiin ruoantuotannon, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin välistä suhdetta.

Elonkierto toivottaa kaiken ikäiset ryhmät tervetulleiksi tutustumaan ruoan alkuperään, ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sekä ihmisten ja eläinten välisiin suhteisiin! Meiltä voi varata etukäteen opastuksen, esitelmän tai työpajan vuodenajan tai teeman ympärille. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Muuta nähtävää lähellä Elonkiertoa

Lähistöllä sijaitsevat, Luonnonvarakeskuksen edelleen ylläpitämät Wendlan puutarhaFerrarian rinnepuistokartanonpuisto sekä Kansallisen geenivaraohjelman omenatarha linkittyvät upeasti Elonkiertoon. Elonkierron alueella sijaitsee myös Lounais-Hämeen Uranuksen observatorio.

Jokioisten Museorautatien museojuna liikennöi kesäviikonloppuisin ja talvella erikoistapatumissa. Rautatien Jokioisten-päätepysäkki sijaitsee alle kilometrin päässä Elonkierrosta.

Jokioisten naapurikunnassa Tammelassa sijaitsee kaksi kansallispuistoa. Elonkierrosta on Torronsuolle matkaa 15km ja Liesjärvelle 34km.

Skip to content