Hankevierailut tutustuttivat yhteisöjen tarvelähtöiseen puutarhojen käyttöön

Interreg Itämeren alueen ohjelman rahoittama projekti ”Interactive Gardens” on saanut ensimmäisen, kokemusten vaihtoon keskittyneen vaiheensa päätökseen. Yhteisissä tapaamisissa hankepartnerit jakoivat kokemuksia ja uusia ideoita puutarhojen ja aktiviteettien kehittämiseksi.

Tämän vuoden toukokuussa Latvian Zemgalessa pidetyn kokouksen jälkeen vierailuja järjestettiin muissa kumppanimaissa – Tanskassa, Suomessa, Virossa ja Liettuassa. Tanskassa projektiin osallistujat tutustuivat Århusin yliopiston yhteistyöhön ulkoilmamuseon kanssa.
Museossa esitellään erilaisille kävijäryhmille kasvisten viljelylajikkeita ja ympäristöystävällisiä viljelytekniikoita. Århusissa tehdään myös käytännön työtä ja tutkimusta opiskelijoilden ja koululaisten kanssa sekä tarjotaan paikallisille tilaisuuksia tavata ja työskennellä yhdessä.

Suomen vierailulla esiteltiin terapeuttisen puutarhan suunnittelun periaatteita ja asiakkaiden osallistamista sen perustamiseen. Lisäksi osallistujat vierailivat Luonnonvarakeskuksen, kuntien, yrittäjien ja yhteisöjen tiiviissä yhteistyössä syntyneessä Elonkierto-maaseutupuistossa. Puiston luontopolulla kävijät voivat oppia, kuinka hyödyntää luonnonantimia – villiruokaa ja lääkekasveja. Elonkierrossa edistetään ympäristötietoisuutta myös järjestämällä luovaa toimintaa sekä lapsille että aikuisille hyödyntäen maaseutuluonnosta saatavia raaka-aineita. Hankekumppanit tutustuivat puistossa mm. Suomessa kasvaviin maatalouskasveihin tarkkailemalla, ammentaen tietoa opastauluista sekä maistelemalla paikallisia tuotteita sekä tekivät yhteisöllistä ympäristötaidetta.

Virolaiset kollegat jakoivat kokemuksiaan niittyalueiden rikastuttamisesta niittykasveilla Tartossa, minkä seurauksena nurmikkoa tarvitsee leikata harvemmin ja melu ja pölyäminen vähenevät. Kuumina kesäpäivinä tällaiset nurmikot tuovat kosteutta ja viilentävät ilmaa, mikä tekee ympäristöstä miellyttävämmän. Rakveressa esiteltiin, miten entisestä soralouhoksesta oli saatu kaunis viheralue urheilu-, virkistys- ja kulttuuritapahtumiin.

Liettualaiset kollegat Biržain ympäristössä demonstroivat hankekumppaneille, miten elävän tarinan, selkeän visuaalisen materiaalin ja osallistamisen avulla voidaan tutustuttaa kävijöitä paikan historiaan, ruokaperinteisiin sekä perehdyttää geologisiin prosesseihin. Biržain alue on karstimaata ja tunnettu luontokohde, jossa esiintyy paljon maanvajoamia (sinkhole). Niitä syntyy koko ajan, esimerkiksi tänä vuonna on rekisteröity 49 uutta vajoamaa. Luonnonilmiö on Biržain alueen asukkaille haaste, johon asukkaiden on arkielämässään sopeuduttava. Samalla vajoamat ovat myös kiinnostava matkailukohde. Esimerkiksi Kirkilin luonnonpuisto ja näkötorni ovat yksi Liettuan suosituimmista nähtävyyksistä, joihin hankekumppanit pääsivät tutustumaan.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää avoimia puutarhoja ja puistoja terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen käyttäen älykkäitä ja innovatiivisia työkaluja kasvien ja muiden ympäristöelementtien havaitsemiseen ja tunnistamiseen. Tietoa hyvistä käytännöistä jaetaan maiden kasken, jotta puutarhat monipuolisine toimintamahdollisuuksineen tulisivat tutummiksi ja puutarhakohteita ja palveluja olisi helpompi löytää tulevaisuudessa. Hanketta hallinnoivat Zemgalen alueen asiantuntijat. Kokemusten vaihdon lisäksi hankekumppanit ovat järjestäneet oppimista ja terveyttä edistävää toimintaa yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa. Hankkeen demonstraatio- ja virtuaalipuutarhojen suunnittelu on käynnissä.

Skip to content