Tuuleta ajatuksiasi, kuuntele luontoa, rauhoitu ja innostu Elonkierron etäpäivässä

Elonkierto tarjoaa puitteet työporukoiden rauhoittumiselle, luontoympäristöstä inspiroitumiselle tai vaikka luoville kävelykokouksille. Elonkierron etätyöpäivässä 17.6. tarjolla on kaikkea tätä – ja myös ilmainen wifi.

Jokioisten kunnanjohtaja Jukka Matilainen vilkuilee keskipäivän lämmössä torkkuvien vuohien suuntaan. Vuohet märehtivät hiljaa, vain tuulenpuuskat ja kärpäset saavat ne heiluttamaan korviaan.

Matilainen suunnittelee tekevänsä osan ensi perjantain työpäivästä Elonkierrossa, sillä kalenterissa on koko päivän koulutus kuntayhtiöiden hallinnosta. Jossain vaiheessa työpöydän ääressä istumiseen kaipaa vaihtelua.

”Olen huomannut, että jos oikeasti haluaa keskittyä vaikkapa koulutukseen, niin kaikkein parhaiten oppi jää päähän, kun laittaa koulutuksen kuulokkeisiin ja lähtee ulos kävelemään. Tietokoneen edessä kun tulee aina hoideltua muita asioita siinä sivussa”, hän toteaa.

Luovuutta ja innostusta äänimaisemasta

Tuulen humina, vuohien päivälepo ja aitauksen edustalla olevat penkkikatokset näyttävät Jukka Matilaisen mielestä varsin houkuttelevalta yhdistelmältä perjantain etätyön tekemiseen.

Hän ei ole ajatuksen kanssa yksin: aivotutkija Minna Huotilainen sanoo Hyvä Terveys -lehden haastattelussa, että hiljaisuus on aivan liian vähän käytetty voimavara työelämässä.

”Ollaksemme tehokkaita tarvitsemme hiljaisuutta. Hiljaisuudessa ihminen näkee, mitä hän on tekemässä, hän voi kyseenalaistaa tekemisensä ja löytää entistä parempia ratkaisuja”, hän sanoo lehdessä.

Huotilainen kertoo äänien ja aivojen yhteispelistä tarkemmin Yle Areenan Muistipeli-ohjelmasarjassa. Hänen mukaansa kuuloaistimme on koko ajan päällä ja hankkii tietoa ympäristöstämme, vaikka emme sitä tiedostakaan. Aivojen esitietoinen käsittely valikoi, mitä ääniä päästetään tietoisuuteen saakka. Esimerkiksi tuulen huminaa ei ole tarpeen päästää tietoisuuteen, ellei se ole juuri sillä hetkellä tärkeää.

Toimiston puheensorinassa, rakennustyömaan kolinassa tai kaikuvassa teollisuushallissa kuuluvat äänet pitävät aivomme jatkuvasti hereillä, jolloin ne alkavat stressata. Toisaalta uhkaaviin ääniin liittyvät pelästymisen tunteet – tai vastaavasti positiivisiin ääniin liittyvät innostumisen tunteet – ovat aivoillemme merkki siitä, että nyt on kyse tärkeästä asiasta, joka on syytä muistaa myöhemminkin.

Elonkierron etätyöpäivässä on tarjolla luontoympäristön, eläinten arkipäivän ja toki myös puistossa kävijöiden taustaääniä. Tule siis tuulettamaan aivojasi, rauhoittumaan tai inspiroitumaan sekä tekemään innostavia muistoja Elonkierron etätyöpäivän äänimaailmassa!

Makasiinissa on tarjolla ilmainen wifi ja lounasaikaan keittolounasta 10€/annos. Lounasvaraukset 16.6. mennessä: miia.kuhanen@elonkierto.fi

Skip to content