Menoa ja melskettä haudontakoneessa

Jännittäviä aikoja! Elonkierron uusien tipusten pitäisi kuoriutua näillä näppäimillä. 

Kuten aikaisemmin kirjoitin, munat on haettu Savitaipaleen kantaa ylläpitävältä yksityiseltä kanalanpitäjältä Sauvosta. Hänen parvensa kuuluu maatiaiskanojen ylläpito-ohjelmaan, ja sinne Elonkierron kanatkin laitetaan! Luonnonvarakeskus vastaa ylläpito-ohjelmasta Suomessa.

Meidän munat ovat haudontakoneessa, mutta tottakai myös kanan alla tipuja voi hautoa. Munia haudotaan 21 vuorokautta. Noin viikon kohdalla munat voi läpivalaista taskulampulla, ja jos alkio on lähtenyt kehittymään, näkyy alkion silmä tummana pisteenä. Jo muutaman päivän ikäisestä elävästä munasta voi erottaa verisuoniston kehittymisen! Tässä on viikon vanha kehittynyt muna, ja videolla näkyy, että menoa ja melskettä on! Haudontakoneen munista 8/12 oli hedelmöittynyt JA lähti kehittymään. 

Samaan aikaan toisaalla omat kanani ovat talvipaikassaan Paraisilla joutuneet haudontakuumeen valtaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kanalle tulee vahva tarve kykkiä pesässä, lopettaa syöminen ja kakkiminen ja vain lämmittää munia. Kaikilla näin ei käy koskaan, ja usein maatiaiskanojakin pitää lisätä haudottamalla juuri siksi, että kanat eivät jaksa paneutua toimeensa. Toiset rodut ovat kovempia hautomaan kuin toiset. Nyt kanoistani 2 oli ruvennut hautomaan, mutta niiden munissa ei kuitenkaan ollut elämää. Jostain syystä ne eivät olleet hedelmöittyneet. 

Miksi munia ylipäänsä haudotaan koneella? Jos halutaan suurimittaisesti tuottaa saman ikäisiä poikasia, niin konehautominen on järkevää. Näin tuotetaan sekä broilerit että munijakanat. Kotitarvekanaloissa haudontakone mahdollistaa tipujen saamisen silloin, kun niille on sopiva aika. Pääsiäistiput ovat tarpeeksi isoja päästäkseen kesän alussa Elonkierrossa ulos! Kanat taas hautovat silloin, kun hautomakuume iskee. Joku kanaa innostuu perheen perustamisesta kesällä, joku talvella… ihmisen silmin täysin ennustamattomasti.  

Kun ”kuume” iskee, kana lopettaa munimasta. Silti sen pesään voi ilmestyä lisää munia, sillä kanathan munivat samaan pesään! Muut käyvät yleensä munimassa hautojan päälle… Eli yhden kanan alta tulevat tiput ovat oikeasti kenen tahansa parven kanan munimia. Isänä on parven kukko tai joku kukoista. Nämä myöhemmin munitut muna pitää poistaa tai hautova kana eristää muista verkolla, sillä vaikka viikon kuluttua myöhässä pesään tuleva muna alkaa kehittyä, ei se ehdi valmiiksi ennen kuin alkuperäiset munat jo kolmen viikon kohdalla kuoriutuvat. Kana pysyy pesässään vain pari päivää ensimmäisten kuoriutumisten jälkeen, ja hylkää kesken kehitystä olevat munat. Niissä olevat alkiot siis kuolevat kylmään.  

Kanan hautomakuume on kumma asia. Kana vain kököttää pesässään, ja kieltäytyy kaikesta. Kanaa ei voi pitää hautomakuumeisena pitkään, sillä se menee heikkoon kuntoon kieltäytyessään syömästä kuin ihan välttämättömät muruset ja ollessaan liikkumatta. Syömään mennessään se kakkii jätti-ison kakin, nokkii hätäisesti jotain, juo ja kipittää pesäänsä takaisin. Tipujen kuoriutuessa se tietenkin lopettaa paastonsa, mutta jos munat ovat hajonneet tai eivät ole alkaneet kehittyä, niin kana saattaa paastota turhan pitkään. Hautomakuumeen hoitoon on esitetty mitä älyttömämpi ehdotuksia, kuten kanan pepun kastaminen kylmään veteen. Joskus… sanotaanko… vanhan kansan viisaudet voi jättää omaan arvoonsa. Yksi ohje kuitenkin toimii, eikä sisällä kanan ylenmääräistä kylmäkäsittelyä tai muuta – olen ottanut hautomakuumeisen kanalaan muitten läheisyyteen sijoitettuun koiranhäkkiin. Siellä on ollut ruokaa, vettä ja orsi, mutta ei pesätarvikkeita. Kanan eristys pesämahdollisuuksista 2-3 päivän ajan on jostain syystä lopettanut hautomahulluuden. 

Nyt siis odotamme pääsiäistipuja! Toivotaan, että siellä on tarpeeksi kanoja tulossa uuden parven perustamiseksi! 

Skip to content