Munat hautomakoneessa – kanaseuranta alkakoon!

Elonkierron eläinosaston kenttäkausi ja Kanaseuranta julistetaan täten avatuksi! Saimme Perniöstä Heikki Karhumäeltä savitaipaleenkannan munia, ja ne on nyt hautomakoneessa.

Savitaipaleenkanta on harvinaisin maatiaiskanamme. Maatiaiskantojen ylläpito on tärkeää, sillä niissä säilyy perinnöllinen monimuotoisuus. Jokaisella maalla on velvollisuus omien geenivarojensa ylläpitoon, ja Suomessa tästä ovat vastuussa Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus. Käytännössä mainitut organisaatiot ylläpitävät rekisterejä, mutta itse eläimiä ylläpitävät asiaan vihkiytyneet yksityiset ihmiset. (Vinkki: Jos haluat tukea maatiaisrotuja, osta niistä tehtyjä tuotteita. Navetassaan maitorotuja vähemmän lypsävää länsisuomen lehmää pitävä maanviljelijä nimittäin tekee kompromissin tuotoksen ja harrastuneisuuden välillä.)

Miksi geenivaroja pitäisi säilyttää? Isot munintakanalat käyttävät munimiseen jalostettuja kanoja, ja broilerikasvattamot lihasmassan tehokkaaseen tuottoon jalostettuja kanoja. Näissä kanoista geneettistä monimuotoisuutta ei juuri ole, mikä on ollut jalostuksen tarkoituskin. Perimän monipuolisuutta pidetään maatiaisroduissa \”reservissä\” paitsi sen itseisarvon takia, myös siksi, että jalostajilla on materiaalia, jota käyttää, jos perinnöllisesti yksipuoliset muna- ja lihakannat osottautuvat herkiksi jollekin uudelle taudille, tai jos kasvatettaviin kantoihin halutaan uusia ominaisuuksia.

Tarkoitus on ilmoittaa nämä Elonkierron kanat osaksi geenivarojen säilytysohjelmaa. Tarkoitus on myös, että ihanat tipuset ilmoittavat Elonkierron kävijöitä jo ennen kesää. Koska korona, emme voi järjestää mitään kokoontumisia tipuja ihailemaan, vaan tuomme ne olohuoneisiinne digitaalisesti. Tipuja haudotaan 21 päivää, eli pääsiäisviikonloppuna alkaa tipuspämmi!

Skip to content