Punainen tomaattikeitto
Resepti ja kuva on Jenna Kastikaisen opinnäytetyöstä ”Öljyhamppu, kvinoa ja pavut kahvilatuotteiksi: Reseptiikan ja hinnoittelun kehittäminen Elonkierron ystävät Ry:lle”. Opinäytetyössä tarkasteltiin kotimaisten kasvipohjaisten proteiinien, öljyhampun, kvinoan ja papujen, hyödyntämistä osana kestävää ruokatuotantoa ja Elonkierron sesonkikahvilatarjontaa.
Punainen tomaattikeitto
- 500 g tomaattia
- 300 g myskikurpitsaa
- 70 g hampunsiemeniä
- 70 g paseerattua tomaattia
- 1 kpl sipuli
- 200 g (kaura)kerma
- 50 g hamppuöljy
- vettä
- suolaa ja pippuria
Halkaise myskikurpitsa ja kaavi siemenet talteen. Laita kattilaan pilkotut tomaatit, myskikurpitsa, sipuli sekä hampunsiemenet ja paseerattu tomaatti. Lisää vettä niin että kasvikset peittyvät. Anna kiehua kunnes kurpitsa on pehmeää.
Kun kasvikset ovat kypsiä, ota keitinlientä talteen jotta voit ohentaa keiton paksuutta halutessasi.
Sekoita keitto sauvasekoittimella hienoksi, lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla.
VINKKI! Jos keittoa jää yli, voi sen hyödyntää sämpylätaikinassa nesteen tilalla.

Öljyhamppu on monipuolinen ja ravinnerikas kasvi. Se on luonnostaan gluteeniton ja sen siemenet sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, välttämättömiä rasvahappoja sekä kaikkia yhdeksää ihmiselle välttämätöntä aminohappoa. Nämä ominaisuuden tekevät öljyhampusta erinomaisen lisän terveelliseen ruokavalioon. Siemeniä voi hyödyntää sellaisenaan eikä niitä tarvitse esikäsitellä.