Possut palasivat Elonkiertoon!

Elonkierto-puistoa ylläpitävässä Elonkierron Ystävät ry:ssä on paiskittu alkukesän ajan hartiavoimin töitä sen eteen, että yleisön kauan toivomat possut saadaan palaamaan Elonkiertoon. Yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa possuille on nyt rakennettu kahden metrin turvavälillä varustettu ulkoaitaus. Mutta miksi possuilla on turvaväli?

Sikojen ulkonapitokielto on tähän asti pitänyt possut poissa Elonkierrosta, mutta nyt meillä on hyviä uutisia: puistoon saatiin kaksi possua! Maatiaispossu Pipsan tunnistaa luppakorvista, ja yorkshirenpossu Ressulla on puolestaan pystyt korvat. Possut ovat syntyneet toukokuun alussa.

Elonkierron possut asuvat kaksinkertaisen metalliverkkoaitauksen sisällä. Aitaus on tehty Ruokaviraston ohjeiden mukaan, ja sen avulla suojaamme niin Elonkierron possuja kuin koko suomalaista sianlihan tuotantoa afrikkalaisen sikaruton varalta.

Aitauksen ulompi portti suljetaan öisin. Ethän myöskään avaa porttia, jos se on suljettu!

Possujen paluun mahdollistavat Jokioisten Lankatehdas Oy, Hannu Kankaanpää sekä Sisäulko Oy. Elonkierto on myös saanut investointitukea maaseuturahastosta LounaPlussa ry:n kautta.

Tietoa afrikkalaisesta sikarutosta:

  • Afrikkalainen sikarutto (ASF) on sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti. Se ei tartu ihmiseen, mutta ihminen saattaa tuoda taudin mukanaan esimerkiksi matkatuliaisten mukana.
  • Tautia esiintyy eteläisessä Euroopassa sekä muun muassa Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, ja Venäjällä. Tautia ei ole havaittu Suomessa, mutta sen leviäminen Suomeen aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille, lihateollisuudelle ja elintarvikkeiden viennille.
  • ASF-tautia aiheuttava virus kestää lämpöä ja happamuutta. Se ei tuhoudu ruuanvalmistuslämpötiloissa ja pystyy leviämään muun muassa savustetun tai ilmakuivatun lihatuotteen mukana. Myöskään pakastus ei tuhoa virusta.
  • Tämän vuoksi sianlihaa sisältävien elintarvikkeiden tuonti niistä EU:n ulkopuolisista maista, joissa afrikkalaista sikaruttoa esiintyy, on kokonaan kielletty. Rajoitukset koskevat myös metsästysmuistoja. Myös ruokajäte voi levittää ASF-virusta ja muita eläintauteja, minkä vuoksi sen käyttö on kielletty sikojen ruokinnassa.
  • Tauti voi päätyä Suomeen myös vaeltavan villisian mukana.
Skip to content