Vaalea kvinoakeitto
Resepti ja kuva on Jenna Kastikaisen opinnäytetyöstä ”Öljyhamppu, kvinoa ja pavut kahvilatuotteiksi: Reseptiikan ja hinnoittelun kehittäminen Elonkierron ystävät Ry:lle”. Opinäytetyössä tarkasteltiin kotimaisten kasvipohjaisten proteiinien, öljyhampun, kvinoan ja papujen, hyödyntämistä osana kestävää ruokatuotantoa ja Elonkierron sesonkikahvilatarjontaa.
VAALEA KVINOAKEITTO
- 150 g kvinoaa
- 300 g kukkakaali
- 260 g palsternakka
- 60 g juuriselleri
- 1 kpl sipuli
- 7 dl vettä
- 3 dl (kaura)kermaa
- suola
- pippuri
- 0,5 dl hamppuöljy
- tuoreita yrttejä
Kuori ja pilko kattilaan kukkakaali, palsternakka, juuriselleri ja sipuli. Lisää kvinoa ja vesi.
Anna kiehua kunnes kasvikset ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää joukkoon (kaura)kerma sekä mausteet.
Hienonna hamppuöljyn joukkoon tuoreita yrttejä. Raikkaan vihreä yrttiöljy kruunaa keiton sekä maullaan että ulkonäöllään.
VINKKI! Ylijääneen keiton voi hyödyntää esimerkiksi rieskoihin tai sämpylöihin.

Kvinoan siemenet sisältävät runsaasti proteiinia, hyviä hiilihydraatteja, terveellisiä rasvoja sekä monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Kvinoa sisältää kaikkia yhdeksää ihmiselle välttämätöntä aminohappoa. Se on luonnostaan gluteeniton ja sopii siksi myös keliaakikoille. Kvinoa on monikäyttöinen raaka-aine jota on saatavana jyvinä, hiutaleina sekä jauhona.