Kaalilaatikko
Reseptit on muokattu planetaaristen ravitsemussuositusten mukaisiksi Marttojen reseptipankin resepteistä. Lihaa on kaikissa maltillisesti. Alkuperäiset reseptit ja niille lasketut hiilijalanjäljet löytyvät Marttojen reseptipankista.
Kaalilaatikko (n. 10 annosta)
- 2 dl rikottuja ohrasuurimoita tai ateriajyviä (kaura, ohra)
- 5 dl vettä
- n. 1 kg keräkaalia
- 2 sipulia
- 300 g jauhelihaa
- 1–2 rkl siirappia
- suolaa, valkopippuria, meiramia
- n. 3 dl nestettä (esim. kasvis- tai lihalientä, kermaa tai maitoa)
Voit käyttää siipikarjan jauhelihaa, jonka hiilijalanjälki on hieman pienempi. Kaalilaatikkoa kannattaa valmistaa kerralla iso annos.
Keitä ohrasuurimot tai ateriajyvät vedessä kypsiksi, valuta ylimääräinen vesi pois. Hienonna kaali ja sipulit. Ruskista jauheliha padassa, lisää kaali ja sipulit ja hauduta 5-10 minuuttia koko ajan sekoittaen.
Sekoita kaikki aineet keskenään, lisää neste ja pane seos voideltuun uunivuokaan. Paista laatikkoa 175 °C:ssa noin tunti.

Kasvisversion voi valmistaa jättämällä lihan pois ja käyttämällä nesteeksi kasvislientä. Lihan voi voi myös korvata jauhiksella, härkiksellä tai muilla lihankorvikkeilla. Kaalilaatikkoon voi vaihteeksi lisätä muutaman raastetun porkkanan, jotka ruskistetaan samalla kuin kaali ja sipulikin.