hampunsiemen-patonki

Resepti ja kuva on Jenna Kastikaisen opinnäytetyöstä ”Öljyhamppu, kvinoa ja pavut kahvilatuotteiksi: Reseptiikan ja hinnoittelun kehittäminen Elonkierron ystävät Ry:lle”. Opinäytetyössä tarkasteltiin kotimaisten kasvipohjaisten proteiinien, öljyhampun, kvinoan ja papujen, hyödyntämistä osana kestävää ruokatuotantoa ja Elonkierron sesonkikahvilatarjontaa.


HAMPUNSIEMEN-PATONKI

  • 6 dl vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 50 g siirappia
  • 120 g kuorimattomia hampunsiemeniä
  • 50 g vehnäleseitä
  • 530 g vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi, hampunsiemenet, vehnäleseet ja vehnäjauhot. Sekoita taikina puuhaarukalla. Taikina jää hieman löysäksi, eikä sitä ole tarkoitus vaivata. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin ajan.

Lämmitä uuni 250°C. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa kolmeen osaan. Venytä osiot pellille patongin muotoon ja kierrä samalla kierteelle. Paista patonkeja uunissa n. 15min.

Leikkaa patongit kahteen osaan ja halkaise keskeltä. Voitele patongit halutessasi hamppuöljyllä ja täytä esimerkiksi pinaatilla, tomaatilla, punasipulilla ja balsamicolla.

VINKKI! Patongeista saa täytteitä vaihtelemalla useita eri vaihtoehtoja. Patonkia voi tarjota sellaisenaan myös keiton kanssa.


Öljyhamppu on monipuolinen ja ravinnerikas kasvi. Se on luonnostaan gluteeniton ja sen siemenet sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, välttämättömiä rasvahappoja sekä kaikkia yhdeksää ihmiselle välttämätöntä aminohappoa. Nämä ominaisuuden tekevät öljyhampusta erinomaisen lisän terveelliseen ruokavalioon. Siemeniä voi hyödyntää sellaisenaan eikä niitä tarvitse esikäsitellä.

Skip to content