Tipusten tilannetiedotus: kanaparantola perustettu

Tipusten tilannetiedotus. Edelleen asutetaan kahta kämppää, sillä kolme pikkuisista on vaivaisia. Joskus tipusia kuoriutuu vaivaisina. Syynä voi olla väärä lämpö, liian alhainen tai korkea kosteus tai geneettinen häiriö. Yhtenä vuonna minulle kuoriutui 13 tipua, joista 3 oli vaivaisia (mutkaa rangassa tai jalat oudot). Silloin kaikki vaivaiset olivat silkkikanasekoituksia, mutta terveet olivat monia muita mixejä. Eli myös rotujen välillä taitaa olla eroja siinä, että millä lämpötilalla ja kosteuksilla koneen pitäisi olla.

Puhuimme NordGenin Mervin kanssa maatiaisten ja juuri savitaipaleenkannan mahdollisista erikoisvaatimuksista haudonnan suhteen. Asiasta on vain yksittäisten ylläpitäen kokemusperäistä tietoa ja sitäkin harvakseltaan, sillä yleensä pyritään kanahaudontaan, ja kannan uudet ylläpitäjät ohjataan ottamaan 6-viikkoisia nuorikoita munien hautomisen sijaan mm. vaivaisten ja hankalan tipunhoidon varalta. Tarvitaan tutkimus optimisäätöjen löytämiseksi! Eläinekologi jo innostuu!

Mutta tämänhetkisen tilanteen ratkaisemiseksi eläinekologi ja kielitieteilijä perustivat kanaparantolan ja alkoivat kokeilevat hoidot. Jalkavaivaisia tipuja voidaan auttaa jalat teippaamalla. En ollut tehnyt tätä ennen, mutta onneksi on internet… Ja tadaa – viimeisessä videossa kakkosena syntynyt sammakkojalka pysyy hienosti pystyssä. Operaation jälkeen se alkoi heti syödä.

Skip to content