Vihreä papu-kesäkeitto
Resepti ja kuva on Jenna Kastikaisen opinnäytetyöstä ”Öljyhamppu, kvinoa ja pavut kahvilatuotteiksi: Reseptiikan ja hinnoittelun kehittäminen Elonkierron ystävät Ry:lle”. Opinäytetyössä tarkasteltiin kotimaisten kasvipohjaisten proteiinien, öljyhampun, kvinoan ja papujen, hyödyntämistä osana kestävää ruokatuotantoa ja Elonkierron sesonkikahvilatarjontaa.
Vihreä papu-kesäkeitto
Taikina
- 125 g pitkäpapuja
- 125 g edamamepapuja (soijapapuja)
- 550 g varhaisperuna
- 125 g palsternakka
- 225 g kukkakaali
- 75 g juuriselleri
- 100 g herneitä
- 1 l vettä
- 0,5 dl (kaura)kermaa
- tuoretta persiljaa
Pilko varhaisperunat, palsternakka, kukkakaali ja juuriselleri. Keitä perunoita, palsternakkaa ja selleriä n. 10 minuuttia ja lisää sen jälkeen veteen myös kukkakaali kypsymään.
Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää joukkoon herneet, kerma ja mausteet.
Keitä eri kattilassa papuja n. 10 minuuttia ja lisää valmiiseen keittoon. Lisää keiton joukkoon tuoretta persiljaa.
VINKKI! Keitossa voi hyödyntää mitä tahansa saatavilla olevia papuja: tuoreita, pakasteita tai säilykkeitä.

Palkokasvit ovat hyvä kasvipohjaisen proteiinin lähde. Ne toimivat ravintoaineiden lähteenä ja niiden ravintokoostumus vaihtelee lajin, lajikkeen, kasvuolosuhteiden ja kypsennystavan mukaan. Pavut sisältävät runsaasti C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja sekä terveellisiä rasvahappoja.