Kvinoatäytteiset uunipiirakat
Resepti ja kuva on Jenna Kastikaisen opinnäytetyöstä ”Öljyhamppu, kvinoa ja pavut kahvilatuotteiksi: Reseptiikan ja hinnoittelun kehittäminen Elonkierron ystävät Ry:lle”. Opinäytetyössä tarkasteltiin kotimaisten kasvipohjaisten proteiinien, öljyhampun, kvinoan ja papujen, hyödyntämistä osana kestävää ruokatuotantoa ja Elonkierron sesonkikahvilatarjontaa.
Kvinoatäytteiset uunipiirakat
Taikina
- 2,5 dl (kaura)kermaa
- 2,5 dl vettä
- 24 g kuivahiivaa
- 70 g margariinia
- 1 rkl sokeria
- 2,2 dl ruisjauho
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
Uunipiirakan täyte
- 630 g kvinoa
- 1 kpl sipuli
- 4 porkkanaa
- 1 tl rosmariini
Täytteeksi valmiiseen piirakkaan
- 400 g (vege)nakki
- Kaalisalaatti
- 300 g keräkaali
- 1/2 kurkku
- 150 g retiisi
- 0,7 dl hamppuöljy
- Kylmä kastike
- 2 dl (vegaani)majoneesi
- 3 dl (kaura)jogurtti
- 1 tl korianteri
- suolaa

Valmista taikina. Lämmitä (kaura)kerma kädenlämpöiseksi ja laita kulhoon kädenlämpöisen veden kanssa. Liota hiiva nesteeseen, lisää suola ja sulatettu margariini. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa. Anna kohota liinan alla noin tunti.
Valmista täyte piirakoiden sisälle. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Raasta sekaan porkkana, kuutioi sipuli ja hienonna rosmariini. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Pyörittele palloiksi ja kauli ne auki. Lusikoi kvinoatäytettä sisälle ja taita taikinapohja puolikuun muotoon. Painele reunat haarukalla kiinni jotta täyte pysyy sisällä.
Sumuta piirakat vedellä ennen uuniin laittoa. Paista piirakoita uunissa 225°C n. 15-20 minuuttia. Halkaise valmis piirakka ja täytä nakeilla, kaalisalaatilla ja kastikkeella.
VINKKI! Täytteitä vaihtamalla saat useita erilaisia piirakoita jokaisen makuun sopivaksi.
Kvinoan siemenet sisältävät runsaasti proteiinia, hyviä hiilihydraatteja, terveellisiä rasvoja sekä monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Kvinoa sisältää kaikkia yhdeksää ihmiselle välttämätöntä aminohappoa. Se on luonnostaan gluteeniton ja sopii siksi myös keliaakikoille. Kvinoa on monikäyttöinen raaka-aine jota on saatavana jyvinä, hiutaleina sekä jauhona.