Monimuotoinen marraskuu: herkuttele menneillä ja näe tulevan kasvukauden kajastus

Marraskuu ei perinteisesti ole rohkaissut monimuotoisuuden näkemiseen tai tulevaisuuden ajatteluun. Ennemminkin marraskuu ohjaa sisälle lämpimään ja rauhoittumaan. Ennen joulua on kuitenkin aikaa kerätä menneen kesäkauden tulokset kasaan, nähdä niiden monimuotoisuus ja samalla peilata niitä tulevan vuoden suunnitelmiin, kirjoittaa Elonkierron Ystävät ry:n puheenjohtaja Sirpa Kurppa blogissaan.

Kasvimaiden sadosta nopeimmin kasvaneet vaihtoehdot on nautittu jo syyskuun loppuun mennessä. Kyssäkaalit, porkkanat ja salaatit on syöty kesäkaudella useimmiten tuoreina raasteina tai salaatteina.

Suurimmassa osassa Suomea viimeisimmät juurekset ja kasvikset on nostettu varastoon vasta lokakuussa, jopa vasta lokakuun lopulla. Tällaisia ovat myöhäiset punajuuri-, raitajuuri- ja keltajuurilajikkeet, keräkaalit sekä lehti- ja ruusukaalit, joista monet yltyivät kasvamaan vasta aivan kesän lopulla.

Joidenkin palkokasvienkin, kuten linssin sato valmistuu vasta syksyllä. Erikoisempina kasveina maa-artisokka ja latva-artisokka kuuluvat samaan myöhäisen sadon ryhmään.

Lämmittämättömistä kasvihuoneistakin sato on korjattava yleensä lokakuussa. Samaan ajankohtaan osuu syyskurpitsojen käsittely ruuaksi ja lyhdyiksi.

Kesä kasvattaa lautaselle tarinoita. Marraskuussa on siis todella hyvä aika, vihannespadan poristessa, kerätä viime kesän kuvat kännykästä yhteen kansioon ja tehdä muistiinpanoja ensi kesää varten. Näin jokaiselle tuotteelle ja ruoka-annokselle syntyy tarinansa.

Herkuttele helposti ja monimuotoisesti

Kasvukauden sato kannattaa käyttää tarkkaan hyödyksi. Hiilijalanjälki jää pienimmäksi, kun ruoan jalostusketjut ovat lyhyet ja nopeat.

Marraskuu on näin muodoin oivallista aikaa monimuotoisille lämpimille keitoille, paistoksille, padoille ja piirakoille.  Ruuan valmistuksen ylimääräinen lämpö jää keittiöön ja ruuan ja yrttimausteiden tuoksut sen mukana.

Elonkierron Monimuotoisen marraskuun kampanjan yhteydessä on jaettu juuri tähän tarkoitettuja reseptejä – muista kerätä vinkit talteen!

Entä milloin voi katsoa jo tulevaisuuteen? Ensi kauden siemenluettelot tulevat jakoon vasta joulun jälkeen. Nyt marraskuussa on kuitenkin hyvä aika miettiä ensi kesän suunnitelmia.

Perustetaanko oma kasvimaa omalle tontille tai kesämökille, varataanko palsta yhteisalueelta vai hakeudutaanko jonkin viljelyringin tai vastaavan osakkaaksi?

Mikä lähiseudun toreista osoittautui parhaaksi viime kesän kasvisten hankinnassa? Pitäisikö tutulle torikauppiaalle vinkata uusia kasvisten lajeja ja lajikkeita?

Kasvukauden opit talteen: mikä meni hyvin, missä tuli takapakkia

Kuluneen kesän ja syksyn kokemuksien pohjalta kannattaa tehdä muistilista: mikä tuotti hyvin, mikä oli alttein taudeille ja tuhohyönteisille, mitkä olivat kestäviä.

Kasvin kasvurytmi saattaa vaikuttaa siihen, osuuko kasvin herkkä vaihe juuri samaan aikaan tuholaisten leviämisen kanssa. Myös värillä on väliä: joistakin kasviksista esimerkiksi voimakkaan punertavat lajikkeet välttävät tuhohyönteisten syöntiä paljon vihreitä paremmin. Nämä havainnot kannattaa laittaa muistiin, jotta voi seuraavana vuonna ajoittaa kylvön tai kasvien suojauksen kasvurytmien mukaisesti.

Kumppaneista ja katteista tukea suunnitteluun

Kannattaa myös tutustua kumppanuuskasvien maailmaan. Kumppanuuskasvien joukosta löytyy kasvilajeja, jotka voivat harhauttaa tuhohyönteisiä, tai toimia houkutuskasveina ja ainakin joissakin tapauksissa suojata hitaammin kasvavan vieruskasvin taimia ylimääräiseltä paahteelta. Syyskesällä jämeräksi kasvaneet kasvien rungot toimivat tukena hennoimmille kiipeileville kasveille.

Myös katteiden käyttöä kannattaa miettiä etukäteen. Katteiden avulla säästytään tai ainakin vähennetään rikkaruohojen kitkemisen tarvetta. Kertyykö talven kuluessa kenties jotain materiaalia, jota voidaan keväällä hyödyntää katteena? Suojaharsoja ja verkkojakaan ei talven kuluessa kannata hävittää; kasvimaaviljelijä voi niitä keväällä taas uudelleen käyttää hallan tai tuholaisten torjuntaan.

Tällä tavoin kevättalvella ilmestyvät siemen- ja taimiluettelot ovat paremmin hallittavissa. Vanhat, omalla pellolla hyväksi todetut lajikkeet kannattaakin säilyttää ja ottaa siihen rinnalle aina joku mielenkiintoinen uutuus.

Iloa, väriä ja hyvää makua marraskuun tekemisiinne!

Skip to content